Uutiset

Vuoden 2018 Iittalan ampumakilpailun (5.8.2018) tulokset julkaistu

17.08.2018
Suomen Asehistoriallinen Seura järjesti historiallisten aseiden ampumakilpailut 5.8.2018 Kalvolan ampumaradalla Iittalassa.
Kilpailun tulosluettelot on nyt julkaistu, ja löytyvät täältä.

Asekeräilijöiden osaluettelointi on alkanut

13.08.2018

Laki antoi keräilijälle vuoden siirtymäajan tiedostoaseiden luvittamiseen. Vaihtoehtoina on tarjolla perinteinen muovikortti tai lupaluettelo.

Taustana kyseiselle kirjeelle on se, että Sisä-Suomen poliisilaitos halusi saada tietoonsa kuinka suuri määrä aseiden luvanvaraisia osia keräilijöillä on hallussaan tiedostonpito-oikeuteen perustuen. Vastausten perusteella ollaan yhteydessä jokaiseen keräilijään lokakuun aikana ellei Poliisihallitus muuta ohjeista ennen sitä. Eli kyseessä on Sisä-Suomen poliisilaitoksen oma linjaus asian hoitamisesta.

Alla kuvatiedostona Sisä-Suomen poliisilaitoksen kirje tiedostoluvan omaaville keräilijöille. Kuva on tiivistetty alkuperäisestä kirjeestä.

EU:n asedirektiivi, mites se syntyikään?

17.07.2018

Kertaus siitä miten sitä direktiiviä läpi runnottiin ja kovasti vastaan pantiin:

Forgotten Weaponsin Ian McCollum haastatteli internet-kanavalleen Fesacin puheenjohtaja Stephen Petronia Jerseyssä kesäkuun alussa. Keskustelu valottaa oivasti USA:n ja EU:n yhtäläisyyksiä ja eroavuuksia sekä asekieltäjien kieroilua.

Jerseyn Fesacin kokoukseen osallistui Suomesta kolme jäsentämme. Tapahtumasta tulee elokuun Ase-lehdessä laajempi raportti joka valottaa sitä mitä Euroopan aselainsäädäntöön nyt kuuluu.

Haastatteluun, klikkaa TÄSTÄ.

käykää myös Ianin sivuilla https://www.forgottenweapons.com/

Ja lopuksi elokuussa moikkaamassa ukkoa, kun hän tulee Varustelekan vieraaksi.

Huutokaupan jälkeen: tankki lähti käyntiin, tykki varastettiin

28.06.2018

Hotelli Herttuan museokokoelman konkurssipesän huutokauppa herätti mielenkiintoa maan laajuisesti. SAHS hoiti huutokaupan käytännön järjestelyt toimeksisaaneena konkurssipesän puolesta.

Eniten huomiota herättänyt tsekkiläisvalmisteinen T34-85-panssarivaunu jäi suomalaiselle keräilijälle. Vaunu käynnistyi ja liikkui muutaman tunnin työn jälkeen paikan päällä seisottuaan sitä ennen liki 20 vuotta ulkona näytteillä. Tankkiin pääsi tutustumaan perusteellisesti ennen huutokauppaa (kuva).

Julkisuudella oli myös haittansa, lehti- ja nettijuttujen jälkeen paikalta varastettiin pienin, noin 400 kiloa painava panssarintorjuntatykki ennen kuin sen saksalainen huutaja ehti noutaa ostoksensa. Tykin sarjanumero on 2207.

Varkaus tapahtui ilmeisesti heti juhannuksen alla tai aikaan. Myöhemmin heinäkuussa paikalta varastettiin myös myymättä jääneitä rautaisia tykin suksia. Suksivarkaalla oli jäljistä päätellen käytössä pieni kuorma-auto ja nostin, jossa on hydrauliset maahan laskettavat tukitassut.

Ennen julkisuutta tykit olivat toista vuotta täysin valvomattomina suljetun hotellin pihamaalla yleisen rannan vieressä.
Ilta-Sanomat teki huutokaupasta paikanpäältä videouutisen ja tavallisen artikkelin, se on luettavissa klikkaamalla TÄSTÄ. Ja Itä-Savon paikallisempi näkemys klikkaamalla TÄSTÄ. Tykin varastaminen oli uutinen uutisköyhässä heinäkuussa. Lue lisää klikkaamalla TÄSTÄ. Ilta-Lehti jatkoi vielä tankkiaiheesta artikkelilla, minkä voit katsoa klikkaamalla TÄSTÄ.

 

Kerimäen huutokaupan vasarahinnat julkaistu

17.06.2018
Kesän huutokauppa pidettiin Kerimäellä 16.6.2018. Toteutuneet vasarahinnat on nyt julkaistu ja löytyvät huutokaupan sivulta.

Aselakiesitys lytättiin jopa ministeriöistä

12.06.2018

OKM puolustaa lausunnossaan keräilijöitä:

"Opetus- ja kulttuuriministeriö pitää esityksen 42 b §:n 2 momentissa esitettyä keräi-
lyaseita koskeviin lupiin liitettävää kategorista ampumakieltoa tarpeettoman kireänä ja
siihen liittyvää poikkeusluvan hakemista hallinnollista työtä lisäävänä. Huomioon tulisi
ottaa, että asekeräilijän keräilysuunnitelma voi koskea myös tavanomaisia ampumaur-
heilussa ja metsästyksessä käytettäviä ampuma-aseita. Esityksessä esitetyn muutok-
sen mukaan keräilijä ei enää pystyisi käyttämään keräilykokoelmaan kuuluvaa asetta
aktiiviseen harrastukseensa. Direktiivin sanamuotojen mukainen täytäntöönpano ei
edellytä tällaisen ampumakiellon säätämistä. Lisäksi ilmeisesti yleinen tulkinta on ollut,
että ampuma-aseen hallussapitoluvan voi saada jollakin laissa säädetyllä perusteella ja
tämän jälkeen ampuma-asetta voi käyttää myös muuhun lailliseen käyttötarkoitukseen
edellyttäen, että ampuma-aselain mukaisia lupaehtoja ja muuta käyttötarkoitukseen liit-
tyvää lainsäädäntöä noudatetaan. Tämän tulkinnan säätäminen ampuma-aselaissa
saattaisi olla suotavaa tulkintaerimielisyyksien välttämiseksi."

 

Puolustusministeriö huomioi myös kiitettävästi ase- ja patruunakeräilijät lausunnossaan.

Kerimäen huutokauppaluettelo julkaistu

29.05.2018

Kesän huutokaupan huutokauppaluettelo ja kohdekuvat on nyt julkaistu.

Pääset huutokauppasivuille tästä

Aselakiesitys lausunnoille

04.05.2018
Keräilijän kannalta ikävää esitystä voi lukea tästä linkistä.

Sisäministeriössä aselakiongelmista puhumassa

03.04.2018

Pitkäaikainen yritys sisäministeriä tapaamaan korvaantui keskiviikkona 3.4. erityisavustaja Titta Andersson-Bohrenia tapaamisella.

Lähetystössämme oli pääsihteeri Kimmo Levä Museoliitosta, Kalervo Kaarre Kaarteen Sotamuseosta Lohjalta ja Esa Salldén, puheenjohtaja Suomen Asehistoriallisesta Seurasta.

Kuten yleensä, aseasioissa ymmärretyksi tuleminen tuntuu olevan vaikeaa ja ehkä yksi asia tuli ymmärretyksi asealaa tuntemattomalle eritysiavustajalle, eli lakisääteisen ampuma-aselautakunnan lainvastainen tila. Aselain mukaan lautakunta on nimitettävä kahden vuoden välein, nyt aikaväli on ylittynyt ainakin vuodella eikä lautakuntaa ole nimitetty saati kutsuttu kokoon.

Edellisen lainmuutoksen tuoma aseen osien luetteloinnin tarkoituksettomuus tuntui olevan jotenkin ymmärrettävää, mutta tehdyn lain korjaaminen tuntui vaikealta ajatukselta.

Museoliiton mielipiteitä

Kimmo Levä totesi ansiokkaasti että dekot eivät ole museotavaraa vaikka tekeillä oleva direktiivin mukainen aselain muutos onkin tekemässä niistä entistä ongelmallisempia.

Levä puolusti periaatetta että mitkään lupamaksut eivät kuulu museoiden ja keräilijöiden niskoille. Kyseessä on kulttuurihistorian tallentaminen eikä turvallisuusongelma.

Sisäministerin erityisavustaja lupaili että maksuja määrättäessä seuraavalla kierroksella olisi museot ja keräilijät huomioitava.

Kaarteen Sotamuseossa näytteillä olevat aseet ovat dekottuja. Kalervo Kaarre esittikin huolensa ennen tätä vuotta dekottujen aseiden omistajamuutoksista, joista nyt tuli kalliita uudelleendekoamisineen.

EU:n uusinta deaktivointimääräystä sovellettava viimeistään 28.6.2018

08.03.2018

Uusi komission täytäntöönpanoasetus on julkaistu 5. maaliskuuta. Se astuu voimaan 28 maaliskuuta ja sitä on sovellettava viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tästä kaikissa jäsenmaissa.

Linkki EU:n viralliseen lehteen.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:32018R0337&from=EN