Uutiset

Fesac 25 vuotta tänään - perustajat yhä aktiivisia

26.09.2018
SAHS:n kunniapuheenjohtaja Heikki Pohjolainen on yhä yksi Euroopan aktiivisimmista ja tunnetuimmista asekeräilijöistä.
 

Tasan 25 vuotta sitten Heikki Pohjolainen ja Ruotsin sisarjärjestön Svenska Vapenstiftelsen puheenjohtaja Lars-Yngve Ekström allekirjoittivat Fesacin, Euroopan Asekeräilijäjärjestöjen Liiton peruskirjan yhdessä kuuden muun maan edustajan kanssa Hotel de l’Empereur'ssa Maastrichtissa.

Nämä kaksi herraa ovat tänäänkin tunnetuimpia eurooppalaisia asekeräilijöitä.

Lars-Yngve Ekström Ikaalisissa Pohjoismaiden keräilijäjärjestöjen tapaamisessa 31.8.2018.

Pohjoismaiden keräilijäjärjestöjen tapaaminen Ikaalisissa

16.09.2018

Syksyn Gun Show asemessujen ja huutokaupan yhteydessä SAHS järjesti pohjoismaisten keräilijäjärjestöjen tapaamisen. Paikalla oli myös Fesacin edustus. Juhlaillallisen osanottajakuvasta puuttuvat Suomea lisäksi edustaneet Asehistorian Liiton ja Firearms Unitedin edustajat.

Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska raportoivat ajankohtaisista asioista, päällimmäisenä tietysti EU:n asedirektiivin soveltaminen paikalliseen lainsäädäntöön.

Norja EU:n ulkopuolisena raportoi asioiden olevan kunnossa, keräilylupia saa ja keräilyaseilla saa ampua. Norjassa on käytössä keräilijöiden pakkojäsenyys ja valittavissa on kaksi keräilijäjärjestöä. Halvard Aasdalen, Norsk Vapenhistorisk Selskapin puheenjohtaja (kuvassa), piti lisäksi Gun Shown yleisöluennon aiheesta Colt 1911 -pistoolit Norjassa.

Ruotsin lainsäädäntö on Suomen tapaan käymistilassa. Ruotsin edustajia tuli sekä Tukholman että Göteborgin alueelta.

Tanskan järjestön edustajat kokevat olevansa haasteiden edessä kun maasta puuttuu keräilijämääritelmä lainsäädännöstä. Keräilijöisen edunvalvonta on ollut edustajien mukaan retuperällä viime vuosina.

Fesacin edustajat osallistuivat kokoukseen tarkkailijoina ja raportoivat lyhyesti Euroopan Unionin kuulumiset ja uhkakuvat kuulijakunnalle.

Lisää aikaa aseen osien rekisteröintiin

12.09.2018
Lykkäystä luvassa museoiden ja keräilijöiden aseen osien lakisääteiseen luettelointiin. Viime talvesta asti odotettuja Poliisihallituksen ohjeita ei koskaan tullut ja voimassa olevan lain asettamaa maksuttoman rekisteröinnin takarajaa 1.12.2018 ollaan nyt siirtämässä ensi keväälle.

Eli nyt tehdään aselain muutos siksi kun poliisin sähköinen asiointi viivästyy. Tässä yhteydessä tiedostoa pitävien asekeräilijöiden ja museoiden aseen osien ilmoittelun aikataulun lykkäys on tänään menossa eduskunnan käsittelyyn.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_110+2018.aspx

"Asekeräilijöitä koskeva hallinnon tarkempi ohjeistus on viivästynyt suunnitellusta aikataulusta. Asekeräilijöiden hakemuksia ja ilmoituksia on tullut poliisilaitosten käsiteltäväksi vain vähäinen määrä elokuuhun 2018 mennessä. Asekeräilijöille säädettyä siirtymäaikaa ehdotetaan pidennettäväksi, jotta asekeräilijöille jäisi kohtuullinen aika toimittaa ohjeistuksen mukaiset hakemukset. Toisaalta siirtymäajan jatkamisella pyrittäisiin ehkäisemään poliisilaitosten ruuhkautuminen hakemusten käsittelyssä. Aselupaa voisi hakea ennen 1 päivänä joulukuuta 2017 hankituille aseille ja aseen osille sekä ilmoituksen tehdä aseen osista maksutta"

Lopun lakitekstissä

"Asekeräilijän, jolla on tämän lain voimaantullessa Poliisihallituksen myöntämä oikeus pitää tiedostoa ampuma-aseista tai hallussaan aseen osia, joiden osalta asekeräilijällä ei ole hallussapitoon oikeuttavaa lupaa, tulee viimeistään 31 päivänä toukokuuta 2019 hakea näille ampuma-aseille ja aseen osille aselupaa. Jos asekeräilijän oikeus aseen osan hankkimiseen ja hallussapitoon on perustunut siihen, että asekeräilijällä on ollut 19 §:n 1 momentin 2 kohdan mukainen oikeus vastaavista aseen osista kootun ampuma-aseen hallussapitoon, aseen osista tulee tehdä viimeistään 31 päivänä toukokuuta 2019 70 §:n mukainen ilmoitus poliisille ja esittää pyynnöstä osat."

Seuraamme ja raportoimme tilanteen kehitystä.

Ikaalisten huutokauppaluettelo julkaistu

08.09.2018

Ikaalisten huutokaupan (1.9.2018) huutokaupan toteutuneet hinnat on nyt julkaistu.

Linkki huutokaupan sivulle: http://www.suomenasehistoriallinenseura.fi/fi/huutokaupat/syksy-2018/

SAHS:n lausunto lain voimaantulon aikataulusta

20.08.2018

Suomen Asehistoriallinen Seura antoi lausunnon aselain aikataulumuutoksesta poliisin asetietojärjestelmän viivästyessä. Alla muutospykälän tiivistelmä:


ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ (LUONNOS 18.7.2018)


Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöstä siten, että ase-elinkeinonharjoittajan yksilöintitietojen ilmoitusvelvollisuutta koskevat ampuma-aselain säännökset tulisivat voimaan kuitenkin vasta 1.__.20__ . Lisäksi ehdotetaan, että sähköistä asiointia koskevia säännöksiä alettaisiin soveltaa uuden asetietojärjestelmän käyttöönoton myötä 1._.20__ lukien.
Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä joulukuuta 2018.

SAHS:n lausunnon voit ladata luettavaksi PDF-tiedostona klikkaalla tästä.

 

Myös asekauppiaiden liitto on antanut lausunnon esityksestä. Voit ladata sen luettavaksi PDF-tiedostona klikkaamalla tästä

Vuoden 2018 Iittalan ampumakilpailun (5.8.2018) tulokset julkaistu

17.08.2018
Suomen Asehistoriallinen Seura järjesti historiallisten aseiden ampumakilpailut 5.8.2018 Kalvolan ampumaradalla Iittalassa.
Kilpailun tulosluettelot on nyt julkaistu, ja löytyvät täältä.

Asekeräilijöiden osaluettelointi on alkanut

13.08.2018

Laki antoi keräilijälle vuoden siirtymäajan tiedostoaseiden luvittamiseen. Vaihtoehtoina on tarjolla perinteinen muovikortti tai lupaluettelo.

Taustana kyseiselle kirjeelle on se, että Sisä-Suomen poliisilaitos halusi saada tietoonsa kuinka suuri määrä aseiden luvanvaraisia osia keräilijöillä on hallussaan tiedostonpito-oikeuteen perustuen. Vastausten perusteella ollaan yhteydessä jokaiseen keräilijään lokakuun aikana ellei Poliisihallitus muuta ohjeista ennen sitä. Eli kyseessä on Sisä-Suomen poliisilaitoksen oma linjaus asian hoitamisesta.

Alla kuvatiedostona Sisä-Suomen poliisilaitoksen kirje tiedostoluvan omaaville keräilijöille. Kuva on tiivistetty alkuperäisestä kirjeestä.

EU:n asedirektiivi, mites se syntyikään?

17.07.2018

Kertaus siitä miten sitä direktiiviä läpi runnottiin ja kovasti vastaan pantiin:

Forgotten Weaponsin Ian McCollum haastatteli internet-kanavalleen Fesacin puheenjohtaja Stephen Petronia Jerseyssä kesäkuun alussa. Keskustelu valottaa oivasti USA:n ja EU:n yhtäläisyyksiä ja eroavuuksia sekä asekieltäjien kieroilua.

Jerseyn Fesacin kokoukseen osallistui Suomesta kolme jäsentämme. Tapahtumasta tulee elokuun Ase-lehdessä laajempi raportti joka valottaa sitä mitä Euroopan aselainsäädäntöön nyt kuuluu.

Haastatteluun, klikkaa TÄSTÄ.

käykää myös Ianin sivuilla https://www.forgottenweapons.com/

Ja lopuksi elokuussa moikkaamassa ukkoa, kun hän tulee Varustelekan vieraaksi.

Huutokaupan jälkeen: tankki lähti käyntiin, tykki varastettiin

28.06.2018

Hotelli Herttuan museokokoelman konkurssipesän huutokauppa herätti mielenkiintoa maan laajuisesti. SAHS hoiti huutokaupan käytännön järjestelyt toimeksisaaneena konkurssipesän puolesta.

Eniten huomiota herättänyt tsekkiläisvalmisteinen T34-85-panssarivaunu jäi suomalaiselle keräilijälle. Vaunu käynnistyi ja liikkui muutaman tunnin työn jälkeen paikan päällä seisottuaan sitä ennen liki 20 vuotta ulkona näytteillä. Tankkiin pääsi tutustumaan perusteellisesti ennen huutokauppaa (kuva).

Julkisuudella oli myös haittansa, lehti- ja nettijuttujen jälkeen paikalta varastettiin pienin, noin 400 kiloa painava panssarintorjuntatykki ennen kuin sen saksalainen huutaja ehti noutaa ostoksensa. Tykin sarjanumero on 2207.

Varkaus tapahtui ilmeisesti heti juhannuksen alla tai aikaan. Myöhemmin heinäkuussa paikalta varastettiin myös myymättä jääneitä rautaisia tykin suksia. Suksivarkaalla oli jäljistä päätellen käytössä pieni kuorma-auto ja nostin, jossa on hydrauliset maahan laskettavat tukitassut.

Ennen julkisuutta tykit olivat toista vuotta täysin valvomattomina suljetun hotellin pihamaalla yleisen rannan vieressä.
Ilta-Sanomat teki huutokaupasta paikanpäältä videouutisen ja tavallisen artikkelin, se on luettavissa klikkaamalla TÄSTÄ. Ja Itä-Savon paikallisempi näkemys klikkaamalla TÄSTÄ. Tykin varastaminen oli uutinen uutisköyhässä heinäkuussa. Lue lisää klikkaamalla TÄSTÄ. Ilta-Lehti jatkoi vielä tankkiaiheesta artikkelilla, minkä voit katsoa klikkaamalla TÄSTÄ.

 

Kerimäen huutokaupan vasarahinnat julkaistu

17.06.2018
Kesän huutokauppa pidettiin Kerimäellä 16.6.2018. Toteutuneet vasarahinnat on nyt julkaistu ja löytyvät huutokaupan sivulta.